Rabu, November 16

Alahan air liur


Semalam alahan air liur kembali lagi.... harap harap biarlah alahan ni sekejap jer... dulu masa mengandungkan Adam... alahan air liur ni datang sampai 9 bulan sampai masuk labour room... bayangkan start masuk kandungan 7 minggu sampai 9 bulan, saya sentiasa bawa container khas untuk membuang air liur yang sentiasa penuh dalam mulut... macam-macam cara nak ilangkan sentiasa penuh air liur di mulut... pernah dulu masa Adam doktor marah kat saya .. dia kata jangan bawa air selusuh.. saya kata ni bukan air selusuh .. ni bekas saya buang air liur saya.. terkejut doktor tu.. bengong suka suka nak tuduh saya...

Dulu kalau pergi mana - mana orang akan pelik tengok saya sentiasa bawa bekas air liur tu... setiap 5 minit buang air liur... kekadang kat opis tu mula mula kawan pun geli juga lama-lama dorang tak heran... kekadang nak sembahyang pun susah... sampai saya sentiasa nangis... kekadang nak cakap ngan orang pun susah... diaorang pun heran jarang ada alahan air liur nie... saya kata saya istimewa hehehheeh... insan terpilih untuk menerima dugaan ni...

Kali ini mengandung alahan kurang macam yang pertama.. takda muntah ... takda morning sickness... cuma suka loya, pening sedikit, cepat letih dan semalam start air liur yang banyak.... saya berharap dan berdoa moga alahan air liur ni berhenti dengan segera.... moga Allah permudahkan segala-segalanya.... Ntahlah dengar kata ada kawan saya pergi ke tempat Akupuntur untuk menghilangkan alahan seperti ni...



21 ulasan:

MrS. F!zA berkata...

eh tk pnh lg lah dgr alahan air liur.. kita dulu morning sickness skit je..tp tk tahan jgk pgi2 gosok gigi msti nk muntah

muntah angin je tkkuar apa pon..tp sakit jgk perut2 sebab kerap muntah angin..

syawalsimpsons berkata...

mmmm...tak lama pasni berjinjing la ko ngan jag besar ko tu...

Nigina berkata...

fiza : tulah heran kan akak punya spesel sikit punya alahan tu heheheh...

suraya : skrg aku tgh jinjing jag tu la

Nini D.. berkata...

dugaan mengandung yang DIA beri..sabar ye.. :)

Nad @ MamaZakwan berkata...

saya pun tak penah dgr alahan camni

takde morning sickness truk takpela..
tak mcm saya dulu..masa zakwan, masa baby ni, dua2 morning sickness truk..sampai berat dr 60kg jadik 50 kg dlm 2 bulan!

takpela, sabar bebanyak ye..doa2 moga tak smpi 9bulan alahan tu kali ni

Nigina berkata...

nini, nad : tq... harap macam tulah.. semua ada hikmahkan

gewecun berkata...

gina..gewe baru 1st time tahu aa jugak alahan air liur..nyway nielah dugaan seorg ibu mengandung..takpe dapat banyak pahal..amin

IntaNBerliaN berkata...

aik.. xpnh pulak sy dgr alahan air liur ni.. tp sian jugak awk ek.. nk kne usung je botol air liur tu..

Nigina berkata...

gewe : aaa tulah ramai jarang dengar alahan ni.. tp tulah...

intan : tulah nak buat macamana .. terpaksa usung botol tu .. pelikkan

Aleeya (Yaya) berkata...

ehe eh nk dpt baby lagi yea..tahniah..semoga slmt melahirkan..semoga cpt abes alahan tu..uhuhhh till now aku ngeri teringat aku mabuk teruk msa preggy hehehe tp sib banak senang plak..pape pon semua tu dugaan dan kenangan manis =)

ina berkata...

sama macam saya,,bila nak telan air liur akan rasa nak muntah,,btol x?

Tanpa Nama berkata...

Sy plak suka air liur perempuan. Kalau siapa banyak mehla jual kat Kita hahaha :)

Tanpa Nama berkata...

Maksud lepas bersalin tu hilang terus ke alahan air liur tu? Saya dah 8bulan mengandung ni masih lagi ada alahan air liur ni..sampai kena bawak bekas utk meludah..tmbah2 plak time pegi copim ke..atau mengajar..so saya nak tahu lebih detail maksud lepas bersalin tu...lepas keluar anak tu memang ajaib xada ke air liur tu?

Suka Al berkata...

Wow Saya mau air liur kamu. Mari jual kat Saya.

Tanpa Nama berkata...

saya juga mengalamai alahan yg sama sehingga betul2 menganggu kegiatan harian..malahan semasa solat pun saya rasa trganggu dgn air liur yg brkumpul byk dalam mulut sehingga saya trpaksa mprcepatkan bacaan dlm solat..ada x cara lain utk mghilangkan alahan air liur ni..

Nurul Akma Ramli berkata...

Mengalami alahan yg sama..sedang mengandung ank ke3..dr awal kehamilan hingga 3bln msih mgalaminya..meganggu solat..asyik nk muntah sbb mulut terasa pahit.

Ain nurlee berkata...

saya dr anak first,second dan skang pregnant 6week. kesemua ada alahan air liur byk..anak first smpi labour room..anak second smpi 6 bulan..usungla botol bliss yg kecik utk meludah..skang ni bersbrje sbb bru 6week n tunggu kandungan besar..dugaan air liur byk..

Ain nurlee berkata...

saya dr anak first,second dan skang pregnant 6week. kesemua ada alahan air liur byk..anak first smpi labour room..anak second smpi 6 bulan..usungla botol bliss yg kecik utk meludah..skang ni bersbrje sbb bru 6week n tunggu kandungan besar..dugaan air liur byk..

Nurul Safa berkata...

Same as me,xtahan wey,dh masuk 2 bln berliur ni,huk3x

Aleef74 berkata...

Air liur byk...sbg sorg guru byk ganggu.x leh ngajar spt biasa..kkdg cikgu mcm org bisu...guna bhsa isyarat tgn...mludah setiap minit...lidah jd phit..moga cepatlah bhentilah alahan air liur ini..

Aleef74 berkata...

Air liur byk...sbg sorg guru byk ganggu.x leh ngajar spt biasa..kkdg cikgu mcm org bisu...guna bhsa isyarat tgn...mludah setiap minit...lidah jd phit..moga cepatlah bhentilah alahan air liur ini..

.