Khamis, Oktober 4

Tiga penulis kreatif Berita Harian


Wah excited hari ni beli Berita Harian sebab keluar artikel dalam ruangan Famili di tentang kak ipar aku ..... Maizura Mohd Ederis ....
Aku pun tak tahu mana dia dapat idea.. tapi kekadang dia duduk menyembang dengan kitaorang pun kekadang keluar gak idea nak menulis... pernah dia sembang ngan kitaorang adik beradik ... sambil menaip skrip sambil menyembang... dasat kak ipar aku nie... 
Memang terbaikkkkk ....... 



Isnin, Jun 18

Buat Apa Yang Patut Sebelum Bersalin


Semalam pagi pagi keluar breakfast .. sebab hubby cakap nanti 44 hari takleh kuar rumah dan makan sedap 

sedap hhehehe... 

Sebelum tu nak upload gambar .. jarang ambil gambar full waktu mengandung... orang kata perut saya 

kecik jer... hehehe... 




Balik dari breakfast terus singgah alamanda... masuk parkson sempat rembat cadar dan comforter baru.

Balik rumah terus pasang... apalagi sukalah adam dapat cadar dan comforter baru... melepak atas katil...

Semalam saya dan hubby menoperasi mengemas rumah... buang apa yang patut...kemas apa yang patut...

manalah tahu tup tup minggu ni saya bersalin ke.... minggu dah masuk 38 weeks... saat berjaga-jaga....

Lega tengok rumah dah tak banyak barang tak guna... alih-alih terjumpa Kamera Instax FujiFilm ni...



Kamera ni tak pernah guna langsung.... rasanya kamera ni mak saya bagi ..dia kata dia pun tak pernah 

guna.... terfikir nak jual ke or nak pakai... ramai kata baik pakai... yele terfikir nak beli lagi dia punya filem 

lagi... pernah dulu terfikir nak buat hadiah ... tapi fikir sayang pula...... takpalah tengoklah macamana nanti...

akan difikirkan semula... sebab masih elok lagi....


 Q :   Malam tadi tidur dengan comforter dan cadar baru... rasa tak selesa... sedap tu memang sedap.... tapi 

biasalah benda baru kan... alih alih pagi tadi buka balik cadar sarung bantal semua... nak cuci ...

baru sedap nak tidur... korang beli comforter baru dan cadar korang terus pakai ke.. atau cuci dulu yer?



Nota kaki : badan badan dah start sakit .... huhuhu .... 

Jumaat, Jun 8

Terpikat - Ahli Sophie

Hari rabu haritu saja masuk jadi ahli Sophie Paris Malaysia, tu sebab terpikat dengan katalog yang member opis...masa tu tak sampai minit berapa aku tengok aku dah berminat jadi ahli. Dengan harga ahli cuma RM15.00 seumur hidup aku dapatlah beli barang dengan harga ahli....ni set kit yang aku dapat..yang penting beg pink tu aku dapat..hehehehhe





kalau sapa jadi ahli.kita boleh beli harga barang 20 percent....showroom dia kat PJ jer...tapi kalau rasa sesapa susah nak kesana you all boleh beli dengan cara online.....kira home deliverylah....dia charg cuma rm15.00 jer...klau korang nak untung korang jadilah ahli dan cari orang..ala tak rugi pun labur rm15.00 tapi barang dia sangatlah menarik...ni aku snap gambar yang aku tangkap dalam katalog tu....atau korang pergi website dia...


atau pergi FB taip Sophie Paris Online


Selasa, Jun 5

Konvensional VS Takaful



Hari Jumaat lepas saya terima call dari agensi insuran nie... apalagi ni mesti kes nak jual insuran la... masa tu 

saya tengah driving nak cakap panjang pun tak boleh... terfikir mana pula mamat ni dapat nombor nie... 

oklah petang tu dia call balik tapi tak sempat nak angkat sebab masa tu saya ada kerja...

Ok fine... semalam dia call lagi... banyak kali tapi tapi saya masa tu tengah kerja dan kerja urgent saya 

malas nak angkat... pukul 6 lebih dia call baru saya boleh jawab call tu... seperti biasa mempromote 

dia punya insuran la... 

Satu jer saya tanya... " ini insuran kovensional or takaful..

Terdiam dia sebentar... dia jawab konvesional... lepas tu boleh dia cakap.. plan tu takda unsur riba... 

siap dia suruh calculate... dia kata memang takda interest....

lepa tu saya kata saya nak fikir dulu....

Saya pula terpula nak bagitau kat mamat tu... memanglah takda unsur riba tapi duit tu kita tak tahu

dia laburkan kat manakan... so jawapannya hari ini bakal saya akan kasi kat mamat tu petang nanti dia

akan call saya... adalah SAYA TIDAK AKAN SESEKALI MENGAMBIL APA APA YANG 

MELIBATKAN KONVENSIONAL...

saya tahu ramai yang pertikaikan.. orang ramai perkata... ala sama jer konvensional dan islamic...

tapi sekurang-kurangnya... kita sudah mengambil tahu bahawa konvesional ada unsur riba so saya sudah 

menjalankan tanggungjawab saya sebagai orang Islam menghindari yang ada unsur riba... kalau in case 

pihak mana -mana yang tidak menjalankan tanggungjawab walaupun menggunakan nama Islamic... 

menjawablah dia di akhirat... apa yang saya tahu saya telah menjalankan tanggungjawab menghindari 

konvensional...

Alhamdulillah... dari loan, semua bank yang saya pakai dan apa apa berkaitan transaksi saya akan 

tetap pakai ISLAMIC ..

NO KONVENSIONAL

saya sanggup pegang anjing ... sebab ia boleh samak tak berdosa... tapi saya tak sanggup makan riba

tapi kalau kita makan RIBA......menjawablah di akhirat

saya tengok ramai saya masih memakai bank yang konvensional... 

kalau bab bab anjing or makan babi ... melenting bagai nak rak... padahal benda tu boleh 

samak... tapi kita masih belum mengetahui makan riba lagi dasat dosanya..... 

so baik kita tukar akaun akaun kita ke islamic........... 

Ada satu kes husband saya bagitau... ada kawan dia pakai bank konvensional...

tapi dia boleh cakap... ala kalau gaji dia ambil semua.. tak tinggal satu sen.... tapi hubby saya bagitau 

kat kawan dia... memanglah duit dia semua ambil tapi dia ibarat menyokong aktiviti konvensional....betul 

tak... renungkanlah....
















Jumaat, Jun 1

Minum Monavie boleh mengandung????

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi... kawan gina baru dapat berita gembira... hampir 12 tahun menunggu 

cahaya mata akhirnya terkabul juga doanya... mula-mula akak ni call gina (kawan satu opis) .. nak 

cuba Monavie .. yele sapa yang tahu ginakan jual jus Monavie nie... dia pun naklah cuba satu .. warna merah

sebab dia ada resdung... oklah... balik tu dia cuba hampir 2 - 3 minggu tak jumpa dia... sebab satu jer opis 

tapi lain tingkat...mula-mula dia kata takda effect.. kemudian dia jumpa gina dia kata dia demam mengigil

dah hampir 2-3 hari ditambah sakit kepala... gina cakap maybe tindak balas dari meminum MONAVIE tu 

kot... dia kata maybe agaknya... kemudian tadi dia ajak keluar pi alamanda ... sebab ikutkan janji dengan Iejot 

dan Ellia.. tapi ingatkan tak jadi... so kuarlah dengan kakak tu... sebelum tu gina dah cakap dengan akak tu...

ntah ntah kakak tu mengandung... dia tak percaya... yele bayangkan 12 tahun menunggu ... mesti dia rasa 

tak confident... tapi naluri gina kuat mengatakan dia mengandung... gina suruh dia beli test kit tu...

balik tdari keluar makan.... gina kata esok pagi bangun.. terus test... rupa-rupanya akak tu tak sabar...

sampai jer opis terus dia test... terus dia call gina ... dia kata dia nampak dua line....terus dia suruh gina 

turun kat tempat dia... jumpa dia teresak-esak dia nangis... sebab terharu sangat... naik bulu roma gina

bila dengar dia mengandung... dia kata maybe berkat minum MONAVIE dan doa dia tak pernah putus...

dia bersyukur pada Allah... dengan izinNya.... akhirnya dia mengandung .....

Kita bila dengar orang happy kita pun happy kan........ syukur......

dahlah akak tu susah nak dapat... bila dah dapat... tak tergambar perasaannya....







Rabu, Mei 9

reject dengan amoi cina jual perabot

Eiiii petang petang ni angin satu badan.... cepat cepat istifar... karang mak buyung ni 

jadi puting beliung ... haru dibuatnya.... apalagi pasal beli perabot la...

dulu entry yang dulu angin dengan CAVENZI..... rupa-rupanya kena lagi..

ingat beli perabot dengan amoi cina ni ok... rupa-rupanya 2 x 5 jer dengan cavenzi...

ok ni nak story morry nie..

hari ahad yang lepas rancang nak beli almari budak ...

sebab baju adam dah banyak... alang-alang nak beli untuk almari adik dia sekali..

nak beli sekali dua la.... oklah ingat nak cari dekat dekat rumah jer....

sebab pergi area bangi , puchong lebih kurang jer harga dia....

hubby nak beli yang colour plain... taknak yang kartun...

so kalau plain boleh deco sendiri pun takpa...

oklah... dah siap bayar penuh... masa tu pergi tak bawa cash banyak... so kitaorang

pakailah swap jer... oklah janji hari esok nya nak hantar (maknanya hari isnin nak hantar)

sampai petang tu... barang tak sampai sampai lagi... lepas tu call amoi cina dengan berlagaknya 

dia cakap barang tak sampai .. apalah anginlah aku... kenapa dia tak call .. buat kita tertunggu-tunggu.. 

aku malam tu angin satu badan... muka muncung 100 ke depan.. laki aku rileks jer.. dia tak kata takpa esok 

kita tunggu... ok maknanya semalam aku call balik bila nak hantar... 

ALASAN kali ni dia cakap satu dah sampai , satu lagi dia punya almari sudah rosak.. mungkin

masa penghantaran tu.. dia esoknya nak hantar... ok aku sabar lagi.....

ok tadi baru 1 jam yang lepas aku call elok elok aku cakap.. aku cakap so jadi ke barang hari ini 

nak  hantar .. korang tahu apa dia cakap... taktau taktaulah (dengan nada sombong) ... petang 

kot...

aku pun cakaplah ayoo saya mau balik kg esok.. u kena hantar ni petang... 

amoi cina tu cakap tgklah tgklah petang ... aku belum habis cakap dia dah letak....

punyalah kurang ajar... masa tu darah aku dah naik mendadak... geram ya amat....

puting beliung la aku.. aku call laki aku aku cakap laki aku tgk muka dia pun laki aku  tahu muka dia nampak kurang ajar...

aku beli sebab dia boleh sediakan yang colour plain ... kalau tak mampus aku tak beli...

tadi call semula.. aku gertak dia kalau dia tak hantar juga,.... aku minta balik duit aku... lepas tu dia bebel

bebel apa ntah... malas aku nak layan.....

LEPAS NI AKU MEMANG REJECT  LSK  HOME FURNISHING LOT 64,64 A PRESINT 

15 KEDAI CINA JUAL PERABOT SEDERET KEDAI 

MAKAN BONDA DAN SEDERET KEDAI MAKAN SUP ANI...PRESINT 15 PUTRAJAYA

REJECT KEDAI CINA JUAL PERABOT AMOI CINA TU... KEDAI DIA DEKAT DENGAN 

BAKERY BERHADAPAN DENGAN MYDIN TU )

sabar jele aku.... kalau sapa nak beli kat kedai tu.. korang nasihat amoi cina tu supaya 

beradab sikit.... kang aku dah publish kat blog aku.... nasib kolah moi.... lain kali

hak pengguna tu kena jaga... customer always right.... 

sapa kenal amoi nasihatkan dia supaya bercakap jangan kasar kasar.....

aku mula mula taknak beli aku dah kuar tapi dia paksa aku beli 

dan bagi harga murah sikit... ala bukan murah banyak pun... kat kedai lain pun boleh tawar gak...

oleh sebab aku malas nak pergi survey tempat lain... ni padahnya.... padan muka aku juga 

dapat penjual macam hampeh.... 


Selasa, Mei 8

Video Schawal by CST




video



suka sangat tengok pasangan ni..

Scha dan Awal...

dorang cantik sangat.... simple jer

dan baju berinai warna hijau tu memamg menyerlah bagi mereka..

ada orang kata tak naik serilah ...

macam-macamlah... tapi apa yang penting

mereka memang sepadan dan cantik sangat..

Tahniah buat Scha dan Awal

moga melayari bahtera ini dengan aman hingga ke akhir hayat... 

Amin


Jumaat, Februari 24

Pendatang Baru - Safra Aina dan Mimi Sham




Saja nak promote adik kesayangan.. walaupun berlainan ibu tapi sama bapa...

kami adik beradik tetap baik...

sama - sama menyokong antara satu sama lain....

ini adik aku yang kedua bongsu ...

pendatang baru dalam lakonan

banyak juga lakonan dia...

seperti filem Hijab, drama Kekasih Ku Puyu...

banyak lagi.... tak ingat nama drama tu... hehehehhe

apa punya kakak nie....

Satu lagi haritu dia kena temuramah oleh http://www.gaol.fm/

radio online.... kalau rajin masuk boleh dengar lagu..

aku pun baru masuk boleh dan belum godek godek lagi...

Dan satu lagi

anak buah aku... Mimi Sham





baju merah tu abg sulung aku... Sham Amir Hussain



dia ni penyanyi untuk Sandarkan Pada Kenangan versi Azura 2012

dia berganding dengan Hafiz ...

dan satu lagi dia juga salah seorang anak murid sifu kita

Dato' M Nasir...

bangga wehh dapat anak buah dapat didikan sifu kita...

bukan senang tau....


so harap harap dapat menyokong mereka beliau di arena persada seni...

moga maju jaya adikku dan anak buahku....





Rabu, Februari 22

WW : Blur Nak Beli Barang Baby


Semalam dah beli barang pertama untuk baby nanti..... Yeayyy... rocker baru...

Macam nervous jer.. nak beli barang baby seawal 5 bulan macamni...

takpa beli sikit sikit taklah terasa sangat ... ye tak

ntahlah jadi macam blur blur pun ada...

macam tak pernah beli barang baby...

Tengah pikir apa nak beli...

Duk belek belek checklist ni...

Esok dah start My Dear Warehouse Sale...

Boleh usha usha sikit.... :)



Isnin, Februari 20

Bilik Kanak Kanak


Sekarang ini macam macam nak... teringin nak hias bilik yang ketiga tu...

bilik tu bilik Adam... baju dia mainan dia...semua kat situ... termasuk barang tak

guna pun letak kat katil double decker tu ... kami ingat nak jual jer katil tu...

lemas tengok... ingat nak beli almari untuk adam yang baru dan almari untuk adik

yang baru ini....ingat sebelum bersalin ... nak suruh hubby kemaskan balik bilik tu

lawa lawa... nanti mama dan adik baru bolehlah lepak dalam bilik tu...

ingat nak cat sekali bilik tu....nak jadikan dia macamnie....




berangan jer lebih... takdalah sebiji macam dalam gambar nie...

apapun memang nak clearkan apa yang patut dalam bilik tu...

apapun tengah tengah survey nak beli almari untuk mereka berdua...

hubby kata nak suruh beli yang besar... macma orang tua.. oooo...

tapi mama dia tak berkenan hhehehe....

mama dia nak lah ada rupanya macam syurga kanak kanak.... kekadang bebudak ni

suka benda benda yang menarik dalam bilik dorang....

padahal dorang tu tido kat kita pun...


teringin nak macamni...



kalau yang adik Adam kita beli putih ke....

sebab tak tahu gender dalam kandungan ni lagi....

Sejak akhir-akhir ni teringin macam macam..... huhuhuhu...

ni dalam masa yang sama berkira kira duit hehehhe....


Rabu, Februari 15

Wishlist : Fisher Price Rocker


Memandangkan playpen Adam dulu aku dah jual dah.... heheh tu pun beli

secondhand punya sebabnya dengar cerita playpen tu nanti tak guna juga...

memang betul... adam memang taknak tido kat situ... dari menyemak kat dalam

bilik .... dan playpen tu dahulu pun buat jadi longgok baju baik jual....

dah selamat dijual di Mudah.com

Ok sekarang sekarang perut makin membesar baik aku beli barang barang

nanti perut dah besar dah tak larat bawa perut...

Duk bincang dengan hubby aku taknak beli babycot atau playpen... mula-mula

hubby nak juga benda alah tu... sebab adam sekarang buas tido ... takut dia himpit

adik dia... aku kata takpa nanti aku tido adik dia kat bawah jer... aku kata nanti tak

pakai membazir jer....

Duk pikir .. aku ternampak redmummy pakai Fisher-Price: Portable Newborn To

Toddler Rocker kat RedBaby.... macam best jer




Terus berangan nak beli... terpk nak beli yang preloved ataupun yang baru... benda

alah tu boleh tahan mahal juga...benda tu pun boleh pakai sampai budak tu umur 

3-4 tahun....




Kalau adik dia taknak duk... sure Adam nak duduk kat situ.... hehehee... aku

tengok juga jenis lain... tapi setengah tu jadikan bouncer jer... takleh sampai

toddler duduk.... tulah ni tengah survey harga ... dan tengah memikir samada

nak beli baru atau pun preloved....

Huhuhu... Mydear Warehouse Sale dah nak start dah minggu depan.... ishhh duit

lagi...... Dulu masa Adam tak terfikir benda alah ni,... duk yang ni sibuk nak

benda alah nie....

.