Isnin, Jun 18

Buat Apa Yang Patut Sebelum Bersalin


Semalam pagi pagi keluar breakfast .. sebab hubby cakap nanti 44 hari takleh kuar rumah dan makan sedap 

sedap hhehehe... 

Sebelum tu nak upload gambar .. jarang ambil gambar full waktu mengandung... orang kata perut saya 

kecik jer... hehehe... 




Balik dari breakfast terus singgah alamanda... masuk parkson sempat rembat cadar dan comforter baru.

Balik rumah terus pasang... apalagi sukalah adam dapat cadar dan comforter baru... melepak atas katil...

Semalam saya dan hubby menoperasi mengemas rumah... buang apa yang patut...kemas apa yang patut...

manalah tahu tup tup minggu ni saya bersalin ke.... minggu dah masuk 38 weeks... saat berjaga-jaga....

Lega tengok rumah dah tak banyak barang tak guna... alih-alih terjumpa Kamera Instax FujiFilm ni...



Kamera ni tak pernah guna langsung.... rasanya kamera ni mak saya bagi ..dia kata dia pun tak pernah 

guna.... terfikir nak jual ke or nak pakai... ramai kata baik pakai... yele terfikir nak beli lagi dia punya filem 

lagi... pernah dulu terfikir nak buat hadiah ... tapi fikir sayang pula...... takpalah tengoklah macamana nanti...

akan difikirkan semula... sebab masih elok lagi....


 Q :   Malam tadi tidur dengan comforter dan cadar baru... rasa tak selesa... sedap tu memang sedap.... tapi 

biasalah benda baru kan... alih alih pagi tadi buka balik cadar sarung bantal semua... nak cuci ...

baru sedap nak tidur... korang beli comforter baru dan cadar korang terus pakai ke.. atau cuci dulu yer?



Nota kaki : badan badan dah start sakit .... huhuhu .... 

Jumaat, Jun 8

Terpikat - Ahli Sophie

Hari rabu haritu saja masuk jadi ahli Sophie Paris Malaysia, tu sebab terpikat dengan katalog yang member opis...masa tu tak sampai minit berapa aku tengok aku dah berminat jadi ahli. Dengan harga ahli cuma RM15.00 seumur hidup aku dapatlah beli barang dengan harga ahli....ni set kit yang aku dapat..yang penting beg pink tu aku dapat..hehehehhe





kalau sapa jadi ahli.kita boleh beli harga barang 20 percent....showroom dia kat PJ jer...tapi kalau rasa sesapa susah nak kesana you all boleh beli dengan cara online.....kira home deliverylah....dia charg cuma rm15.00 jer...klau korang nak untung korang jadilah ahli dan cari orang..ala tak rugi pun labur rm15.00 tapi barang dia sangatlah menarik...ni aku snap gambar yang aku tangkap dalam katalog tu....atau korang pergi website dia...


atau pergi FB taip Sophie Paris Online


Selasa, Jun 5

Konvensional VS Takaful



Hari Jumaat lepas saya terima call dari agensi insuran nie... apalagi ni mesti kes nak jual insuran la... masa tu 

saya tengah driving nak cakap panjang pun tak boleh... terfikir mana pula mamat ni dapat nombor nie... 

oklah petang tu dia call balik tapi tak sempat nak angkat sebab masa tu saya ada kerja...

Ok fine... semalam dia call lagi... banyak kali tapi tapi saya masa tu tengah kerja dan kerja urgent saya 

malas nak angkat... pukul 6 lebih dia call baru saya boleh jawab call tu... seperti biasa mempromote 

dia punya insuran la... 

Satu jer saya tanya... " ini insuran kovensional or takaful..

Terdiam dia sebentar... dia jawab konvesional... lepas tu boleh dia cakap.. plan tu takda unsur riba... 

siap dia suruh calculate... dia kata memang takda interest....

lepa tu saya kata saya nak fikir dulu....

Saya pula terpula nak bagitau kat mamat tu... memanglah takda unsur riba tapi duit tu kita tak tahu

dia laburkan kat manakan... so jawapannya hari ini bakal saya akan kasi kat mamat tu petang nanti dia

akan call saya... adalah SAYA TIDAK AKAN SESEKALI MENGAMBIL APA APA YANG 

MELIBATKAN KONVENSIONAL...

saya tahu ramai yang pertikaikan.. orang ramai perkata... ala sama jer konvensional dan islamic...

tapi sekurang-kurangnya... kita sudah mengambil tahu bahawa konvesional ada unsur riba so saya sudah 

menjalankan tanggungjawab saya sebagai orang Islam menghindari yang ada unsur riba... kalau in case 

pihak mana -mana yang tidak menjalankan tanggungjawab walaupun menggunakan nama Islamic... 

menjawablah dia di akhirat... apa yang saya tahu saya telah menjalankan tanggungjawab menghindari 

konvensional...

Alhamdulillah... dari loan, semua bank yang saya pakai dan apa apa berkaitan transaksi saya akan 

tetap pakai ISLAMIC ..

NO KONVENSIONAL

saya sanggup pegang anjing ... sebab ia boleh samak tak berdosa... tapi saya tak sanggup makan riba

tapi kalau kita makan RIBA......menjawablah di akhirat

saya tengok ramai saya masih memakai bank yang konvensional... 

kalau bab bab anjing or makan babi ... melenting bagai nak rak... padahal benda tu boleh 

samak... tapi kita masih belum mengetahui makan riba lagi dasat dosanya..... 

so baik kita tukar akaun akaun kita ke islamic........... 

Ada satu kes husband saya bagitau... ada kawan dia pakai bank konvensional...

tapi dia boleh cakap... ala kalau gaji dia ambil semua.. tak tinggal satu sen.... tapi hubby saya bagitau 

kat kawan dia... memanglah duit dia semua ambil tapi dia ibarat menyokong aktiviti konvensional....betul 

tak... renungkanlah....
















Jumaat, Jun 1

Minum Monavie boleh mengandung????

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi... kawan gina baru dapat berita gembira... hampir 12 tahun menunggu 

cahaya mata akhirnya terkabul juga doanya... mula-mula akak ni call gina (kawan satu opis) .. nak 

cuba Monavie .. yele sapa yang tahu ginakan jual jus Monavie nie... dia pun naklah cuba satu .. warna merah

sebab dia ada resdung... oklah... balik tu dia cuba hampir 2 - 3 minggu tak jumpa dia... sebab satu jer opis 

tapi lain tingkat...mula-mula dia kata takda effect.. kemudian dia jumpa gina dia kata dia demam mengigil

dah hampir 2-3 hari ditambah sakit kepala... gina cakap maybe tindak balas dari meminum MONAVIE tu 

kot... dia kata maybe agaknya... kemudian tadi dia ajak keluar pi alamanda ... sebab ikutkan janji dengan Iejot 

dan Ellia.. tapi ingatkan tak jadi... so kuarlah dengan kakak tu... sebelum tu gina dah cakap dengan akak tu...

ntah ntah kakak tu mengandung... dia tak percaya... yele bayangkan 12 tahun menunggu ... mesti dia rasa 

tak confident... tapi naluri gina kuat mengatakan dia mengandung... gina suruh dia beli test kit tu...

balik tdari keluar makan.... gina kata esok pagi bangun.. terus test... rupa-rupanya akak tu tak sabar...

sampai jer opis terus dia test... terus dia call gina ... dia kata dia nampak dua line....terus dia suruh gina 

turun kat tempat dia... jumpa dia teresak-esak dia nangis... sebab terharu sangat... naik bulu roma gina

bila dengar dia mengandung... dia kata maybe berkat minum MONAVIE dan doa dia tak pernah putus...

dia bersyukur pada Allah... dengan izinNya.... akhirnya dia mengandung .....

Kita bila dengar orang happy kita pun happy kan........ syukur......

dahlah akak tu susah nak dapat... bila dah dapat... tak tergambar perasaannya....







.